Agenda

Senioreninloop HCC!amsterdam WEBINAR!
Dinsdag, 16 Juni 2020, 14:00 - 16:00
Hits : 44
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

update 1-06-2020:

WEBINAR:  ‘NAVIGATIE, GPS en JOUW PRIVACY’

De HCC heeft, in overleg en met hulp van HCC Hobbynet, met enkele regio’s en Interesse groepen met succes geëxperimenteerd met digitale bijeenkomsten.

En onze SeniorenInloop gaat nu ook digitaal! We vinden het leuk je – verderop in deze nieuwsbrief – uit te nodigen voor onze eerste ‘Webinar’ met als onderwerp: ‘Navigatie, GPS en jouw Privacy’

Maar de leden van De digitale fotoclub van HCC Amsterdam waren de eersten die digitale bijeenkomsten organiseerden, elkaars foto-opdrachten bekeken, beoordeelden en bespraken – en blijkbaar tot tevredenheid.
Als die foto-activiteiten jou nu ook interesseren, ga dan eens kijken op hun site, misschien wil je wel mee doen.

Ook onze ‘3D en IoT werkgroep’ heeft de weg naar digitale bijeenkomsten gevonden. Er is geëxperimenteerd met het ‘wij.hcc.nl/xx’ kanaal (waarover later meer) van Jitsi, en ook met ‘Google Hangouts’ en met Big Blue Button. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
   De groep maakt al een jaar of twee gebruik van een Moodle site (gratis voor max. 50 gebruikers). Dat is een digitale leeromgeving voor onderwijs en training die veel mogelijkheden biedt voor het distribueren van materiaal, maar ook voor online samenwerken en communiceren. De groep gebruikt vooral de mededelingenrubriek, de agenda en een discussieforum.
   Nu zijn er aan de groepspagina ook nog hyperlinks toegevoegd naar Jitsie, Google Hangouts en een beveiligde verbinding (voor de liefhebbers: LTI) met Big Blue Button. De groep werkt met wisselende voorzitters en laat het van de voorzitter afhangen met welke video-tool gebruikt wordt. Google Hangouts is tot nu toe favoriet.

En onze SeniorenInloop voegen we nu dus aan het digitale HCC!amsterdam lijstje toe. Wij bieden normaal gesproken op (bijna) elke 3e dinsdagmiddag van de maand een bijeenkomst en gaan dat nu noodgedwongen in de vorm van een ‘Webinar’ doen (klik Webinars voor uitleg).

Deze maand ben je via internet welkom, op 16 juni van 14:00 tot ca. 15:30 uur en het onderwerp is ‘Navigatie, GPS en jouw Privacy’ - gepresenteerd door Jan Willem Broekema.
   Hoe werkt dat nou precies, GPS en Navigatie, waarom lijkt de ene aanbieder accurater dan een ander en wat zijn de verschillen tussen betaalde en gratis systemen. Voor sommige heb je internet nodig bij andere niet… en hoe zit het met je privacy? Worden je bewegingen ergens op de achtergrond bijgehouden? In de VS wel, zo is bekend, maar door wie dan en hoe zit dat in Europa en wat zijn je rechten?

Kortom: een erg interessant onderwerp, zet 16 juni, 14:00 uur daarom in je agenda, want je kunt deze Webinar meebeleven op het beeldscherm van elke Windows pc, Mac systeem en Linux computer, mits een geschikte webbrowser geïnstalleerd is: Firefox wordt sterk aanbevolen, maar gebruik je liever Google Chrome, dan is dat ook goed.

Op je tablet of mobieltje kun je de presentatie uitstekend via een App volgen. Voor iOS systemen staat ‘Jitsi Meet’ in de App Store, Android gebruikers vinden dezelfde ‘Jitsi Meet’ App in Google Play en F-Droid enthousiasten klikken hier.

Deelnemen aan deze presentatie wijst zich, als je de juiste webbrowser of App hebt, eigenlijk vanzelf:
Je kopieert dit adres: https://wij.hcc.nl/asd-si en je plakt het, op 16 juni tussen 13:45 en 14:00, in je Firefox of Chrome adresbalk of in het ‘Naam van ruimte invoeren’ venster in de iOS of Android App.

Je komt dan meteen in ‘de ruimte’ waar Jan Willem om 14:00 uur wordt voorgesteld en waar hij zijn presentatie zal geven.
Hij blijft daarbij klein in beeld terwijl je zijn presentatie (via de F11 toets) op volledig scherm kunt bekijken.

Maar: log alsjeblieft niet voor 13:45 uur in. Je eist daarmee namelijk de ‘Moderator rechten’ op die Jan Willem niet kan terugnemen zonder dat eerst iedereen weer volledig is uitgelogd… en die chaos willen we liever niet.

Omdat alles nog nieuw is en we nog aan het leren zijn, raadt HCC uitdrukkelijk aan dat deelnemers meteen bij binnenkomst hun microfoon en camera uitzetten om storingen en gepiep uit onduidelijke bronnen te voorkomen en vooral om ‘Bandbreedte’ te sparen zodat de presentatie voor iedereen storingvrij is. Je camera en microfoon zijn UIT als er een schuine streep door die symbolen (midden onder!) staat.
Doen alsjeblieft, dat uitzetten! We zien en horen alleen de presentatie en de presentator.

Gebruik het "handje" links onderaan als je de aandacht vraagt en gebruik de ingebouwde chat om vragen te stellen / opmerkingen te maken.
Normaal gesproken hebben we rond 3 uur een pauze, die hebben we nu na een half uur / 3 kwartier en direct daarna en achteraf worden eventuele vragen beantwoordt.

De kanalen zijn bij Jitsi.org voor eigen HCC gebruik gereserveerd.
De voordelen van de ‘wij.hcc.nl/xx Jitsi kanalen’ zijn de 100% open source ontwikkeling (niet commercieel en ‘het wordt op den duur steeds mooier’). Het is gratis en ook nog eens 100% anoniem en eventuele gesprekken worden volledig versleuteld! Als je meer over Jitsi wilt weten, kijk dan eens bij Bits of Freedom.

Meer informatie over hoe je kunt deelnemen, en ook een aantal FAQ’s, vind je heel uitbundig hier bij HCC, maar lees ook het onderstaande nog even:

  • Check als je ingelogd bent, of je camera en microfoon inderdaad UIT staan, door het camera en microfoon symbool onderaan staat dan een schuine streep. Ja, we weten ‘t, het zou gezellig zijn als iedereen elkaar weer even kon zien, maar dit vraagt bij groepen groter dan 7 personen zoveel bandbreedte dat de voor dit doel aangeschafte extra ‘HCC Hobbynet servers’ hun taak voor deze dienst niet aan zouden kunnen. Uitlaten dus, die camera en microfoon, alsjeblieft.
  • In de zaal zou je een lezing kunnen onderbreken met een vraag, of je vinger opsteken. Dat kan nu via het ‘Handje’ en de ‘Chat knop’ met ‘Vraagwolkje’ links onderaan. Ons team houdt die oproepen en vragen in de gaten en zullen meestal direct na de pauze worden beantwoord. Als we aan een vraag niet toe komen wordt die beslist tijdens de volgende SeniorenInloop beantwoordt. Als je ervoor zorgt dat vragen herkenbaar van jou zijn, door je naam en e-mailadres te vermelden kunnen we je eventueel rechtstreeks bereiken.
  • Zorg er ook voor dat je systeem bijgewerkt is, zodat het niet juist op het moment dat de webinar begint bijgewerkt moet worden!
    En schakel screensavers of wisselende achtergronden tijdelijk uit. Die gebruiken ook bandbreedte en vertragen jouw systeem en beleving. Besef dat terugkijken of terugspoelen (nog) niet mogelijk is.
  • Tot slot: als je enthousiast bent en onze digitale omgeving nu alvast zou willen verkennen, dan kan dat en dan mag dat.
    Kopieer en plak https://wij.hcc.nl/asd-si in je Firefox of Chrome browser of App (maar liever niet op 16 juni tussen 12 en half 2) en ga even rondkijken, probeer gerust de functie van de knopjes uit.
    Met een beetje mazzel zijn wij daar toevallig ook, dan kunnen we misschien even ‘sparren’ maar als je problemen ondervindt of vragen hebt, zoals eerder gezegd HCC geeft hier een heleboel uitleg. of meld je vragen of problemen ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Misschien kunnen we die dan – ook voor de anderen – snel oplossen, oké? Oké!

Graag dus tot 16 juni en het beste gewenst, met een hartelijke groet
van het HCC!amsterdam team.

Je bereikt ons steeds via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vanwege het Caronavirus zijn alle 'fysieke bijeenkomsten' van de HCC t/m 31-08-2020 geannuleerd.

 

Maandelijkse lezingen in de Meent.
Iedere maand staat tijdens de SeniorenInloop een interessant of actueel onderwerp centraal.

Weet je dat je op https://jemeent.blogspot.nl eerder tijdens de SeniorenInloop besproken onderwerpen vindt?