Agenda

Senioreninloop HCC!amsterdam. online WEBINAR!
Dinsdag, 16 Juni 2020, 14:00 - 16:00
Hits : 170
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

update dd: 6-06-2020:

Dit is extra informatie, omdat we de naam van de SeniorenInloop webinar hebben moeten veranderen!

De naam van de digitale SeniorenInloop is namelijk gewijzigd in: https://wij.hcc.nl/asd16juni omdat de eerdere naam, eindigend op -si (= SeniorenInloop) soms tot onverwachte verbindingsproblemen leidde… ‘Si’ leek blijkbaar té veel op de ‘Jit.si’ extensie waardoor we zelf af en toe wèl, maar meestal niet konden inloggen.

Daarom dus, als je op 16 juni tussen 13:45 en 14:00 uur inlogt voor onze webinar, dan doe je dat door  https://wij.hcc.nl/asd16juni  te kopiëren en in je Firefox, Chrome of in de vernieuwde Edge browser (op basis van Chromium) te plakken, waarbij asd staat voor Amsterdam en 16 juni voor zich spreekt.

Verder hebben we, en dit is belangrijk voor de iPad en Android gebruikers, als gevolg van onvoldoende kennis en ervaring, achteraf gemerkt dat er meer komt kijken bij het correct instellen van de Jitsi - iPad en Android app...

Als je op je iPad / iPhone of een Android toestel digitale HCC meetings wilt kunnen bijwonen, dan zijn de aanwijzingen hieronder van belang:

 • Installeer de ‘Jitsi Meet’ app  
     •   op je iPad of iPhone vanuit de iOS AppStore, of:

         •   Installeer ‘m op je Android vanuit ‘Google Play’. 

         •   Je kunt op je Android apparaat ook naar https://wij.hcc.nl surfen en
             vervolgens op Start drukken. Een nieuwe pagina opent zich dan met de
             melding ‘dat je de Jitsi app nodig hebt’ voor wij.hcc.nl waarna je deze
             downloadt, installeert en kunt openen.

 • Via de 3 streepjes links bovenaan in het hoofdscherm kun je naar ‘Instellingen’. Vul daar, voor de herkenbaarheid, jouw naam in en je e-mailadres (maar dit is niet verplicht). 
 • Daaronder zet je, in het veld voor de server-Url, https://wij.hcc.nl – noodzakelijk om op onze HCC server te komen. Via deze server kun je voortaan alle digitale ‘wij.hcc bijeenkomsten’ bijwonen.
 • Schuif hier ook de schakelaar voor ‘Starten met audio gedempt’ en ‘Starten met video gedempt’ allebei ‘actief’ en ga met het pijltje linksboven terug naar het Jitsi beginscherm.
 • Voor de webinar van onze SeniorenInloop op 16 juni vul je in het venster ‘Naam van ruimte invoeren’ wij.hcc.nl/asd16juni in, en druk je op ‘Deelnemen’. Dan opent zich de pagina waar Jan Willem Broekema op 16 juni vanaf 14:00 uur zijn presentatie geeft. Graag inloggen op 16-06 tussen 13:45 en 14:00 uur.

 • Als je nu onderaan op het ‘Camera logo’ drukt, dan zou je jezelf in beeld kunnen zien. De anderen zien jou dan ook. En doe je hetzelfde met de microfoon dan horen ze je ook nog, maar dit moet je niet doen tijdens de webinar!...
  Om bandbreedte te sparen en ondefinieerbaar gepiep te voorkomen, schakelt de presentator àlle camera’s en microfoons uit, ook al kun je deze zelf weer ‘Aan’ zetten: Niet doen alsjeblieft! Hoe leuk of gezellig ook.  

        •    Bij videobellen en vergaderingen zijn beeld en geluid in twee richtingen
             noodzakelijk, maar bij webinars alleen beeld en geluid van presentatie en
             presentator. Voor het bijwonen van HCC webinars is dus géén webcam of
             microfoon nodig! De webinars zou je ook gewoon kunnen meebeleven op
             het scherm van een desktop! 

 • Vragen stellen kun je, tijdens de presentatie, stellen via de Chat knop (dat kleine scherm symbool met een puntje, links van de microfoon knop). 
 • Druk daarop, toets je vraag of opmerking in en Enter. Wij zien dit en komen er zo snel mogelijk op terug. 
 • En aan het eind van de presentatie horen we graag via de Chat knop
  a. Wat je ervan vond,
  b. Wat beter kan en
  c. Of je misschien ideeën of suggesties hebt.
  Daarna kun je de verbinding verbreken, de bijeenkomst verlaten door dat rode telefoontje midden onder in te drukken. Zodra iedereen heeft uitgelogd is alles weg! Niets wordt door de server bewaard, wij.hcc.nl is – in tegenstelling tot videobellen via veel anderen – heel privacy vriendelijk en heeft geen commercieel oogmerk!
 • We kunnen ons voorstellen dat je nu al even wilt rondkijken op wij.hcc.nl/asd16juni, de knoppen en andere mogelijkheden wilt uitproberen, dat kan en dat mag ook. Daarom zetten we de komende week èlke avond, van 20:00 – 23:00 uur en af en toe ook op de dag, onze HCC!amsterdam testpagina in beeld, zie je die, dan weet je zeker dat je op 16 juni de webinar ook kunt zien!  
 • Tot slot: de HCC server is bedoeld voor webinars en digitale bijeenkomsten van HCC.
  Maar Jitsi is ook ideaal voor videogesprekken met familie en vrienden. Als je Jitsi daarvoor wilt gebruiken moet je de server terugzetten op https://meet.jit.si 

      En telkens, als je een HCC activiteit wilt bijwonen, wijzig je de servernaam
      gewoon weer naar: https://wij.hcc.nl 

Bedankt voor je aandacht en graag tot 16 juni, of eerder – misschien treffen wij elkaar bij een oefenrondje op wij.hcc.nl/asd16juni. Tot dan.

Met een groet van het HCC!amsterdam team.

 

eerdere update dd: 1-06-2020:

WEBINAR:  ‘NAVIGATIE, GPS en JOUW PRIVACY’

De HCC heeft, in overleg en met hulp van HCC Hobbynet, met enkele regio’s en Interesse groepen met succes geëxperimenteerd met digitale bijeenkomsten.

En onze SeniorenInloop gaat nu ook digitaal! We vinden het leuk je – verderop in deze nieuwsbrief – uit te nodigen voor onze eerste ‘Webinar’ met als onderwerp: ‘Navigatie, GPS en jouw Privacy’

Maar de leden van De digitale fotoclub van HCC Amsterdam waren de eersten die digitale bijeenkomsten organiseerden, elkaars foto-opdrachten bekeken, beoordeelden en bespraken – en blijkbaar tot tevredenheid.
Als die foto-activiteiten jou nu ook interesseren, ga dan eens kijken op hun site, misschien wil je wel mee doen.

Ook onze ‘3D en IoT werkgroep’ heeft de weg naar digitale bijeenkomsten gevonden. Er is geëxperimenteerd met het ‘wij.hcc.nl/xx’ kanaal (waarover later meer) van Jitsi, en ook met ‘Google Hangouts’ en met Big Blue Button. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
   De groep maakt al een jaar of twee gebruik van een Moodle site (gratis voor max. 50 gebruikers). Dat is een digitale leeromgeving voor onderwijs en training die veel mogelijkheden biedt voor het distribueren van materiaal, maar ook voor online samenwerken en communiceren. De groep gebruikt vooral de mededelingenrubriek, de agenda en een discussieforum.
   Nu zijn er aan de groepspagina ook nog hyperlinks toegevoegd naar Jitsie, Google Hangouts en een beveiligde verbinding (voor de liefhebbers: LTI) met Big Blue Button. De groep werkt met wisselende voorzitters en laat het van de voorzitter afhangen met welke video-tool gebruikt wordt. Google Hangouts is tot nu toe favoriet.

En onze SeniorenInloop voegen we nu dus aan het digitale HCC!amsterdam lijstje toe. Wij bieden normaal gesproken op (bijna) elke 3e dinsdagmiddag van de maand een bijeenkomst en gaan dat nu noodgedwongen in de vorm van een ‘Webinar’ doen (klik Webinars voor uitleg).

Deze maand ben je via internet welkom, op 16 juni van 14:00 tot ca. 15:30 uur en het onderwerp is ‘Navigatie, GPS en jouw Privacy’ - gepresenteerd door Jan Willem Broekema.
   Hoe werkt dat nou precies, GPS en Navigatie, waarom lijkt de ene aanbieder accurater dan een ander en wat zijn de verschillen tussen betaalde en gratis systemen. Voor sommige heb je internet nodig bij andere niet… en hoe zit het met je privacy? Worden je bewegingen ergens op de achtergrond bijgehouden? In de VS wel, zo is bekend, maar door wie dan en hoe zit dat in Europa en wat zijn je rechten?

Kortom: een erg interessant onderwerp, zet 16 juni, 14:00 uur daarom in je agenda, want je kunt deze Webinar meebeleven op het beeldscherm van elke Windows pc, Mac systeem en Linux computer, mits een geschikte webbrowser geïnstalleerd is: Firefox wordt sterk aanbevolen, maar gebruik je liever Google Chrome, dan is dat ook goed.

Op je tablet of mobieltje kun je de presentatie uitstekend via een App volgen. Voor iOS systemen staat ‘Jitsi Meet’ in de App Store, Android gebruikers vinden dezelfde ‘Jitsi Meet’ App in Google Play en F-Droid enthousiasten klikken hier.

Deelnemen aan deze presentatie wijst zich, als je de juiste webbrowser of App hebt, eigenlijk vanzelf:
Je kopieert dit adres: https://wij.hcc.nl/asd-si en je plakt het, op 16 juni tussen 13:45 en 14:00, in je Firefox of Chrome adresbalk of in het ‘Naam van ruimte invoeren’ venster in de iOS of Android App.

Je komt dan meteen in ‘de ruimte’ waar Jan Willem om 14:00 uur wordt voorgesteld en waar hij zijn presentatie zal geven.
Hij blijft daarbij klein in beeld terwijl je zijn presentatie (via de F11 toets) op volledig scherm kunt bekijken.

Maar: log alsjeblieft niet voor 13:45 uur in. Je eist daarmee namelijk de ‘Moderator rechten’ op die Jan Willem niet kan terugnemen zonder dat eerst iedereen weer volledig is uitgelogd… en die chaos willen we liever niet.

Omdat alles nog nieuw is en we nog aan het leren zijn, raadt HCC uitdrukkelijk aan dat deelnemers meteen bij binnenkomst hun microfoon en camera uitzetten om storingen en gepiep uit onduidelijke bronnen te voorkomen en vooral om ‘Bandbreedte’ te sparen zodat de presentatie voor iedereen storingvrij is. Je camera en microfoon zijn UIT als er een schuine streep door die symbolen (midden onder!) staat.
Doen alsjeblieft, dat uitzetten! We zien en horen alleen de presentatie en de presentator.

Gebruik het "handje" links onderaan als je de aandacht vraagt en gebruik de ingebouwde chat om vragen te stellen / opmerkingen te maken.
Normaal gesproken hebben we rond 3 uur een pauze, die hebben we nu na een half uur / 3 kwartier en direct daarna en achteraf worden eventuele vragen beantwoordt.

De kanalen zijn bij Jitsi.org voor eigen HCC gebruik gereserveerd.
De voordelen van de ‘wij.hcc.nl/xx Jitsi kanalen’ zijn de 100% open source ontwikkeling (niet commercieel en ‘het wordt op den duur steeds mooier’). Het is gratis en ook nog eens 100% anoniem en eventuele gesprekken worden volledig versleuteld! Als je meer over Jitsi wilt weten, kijk dan eens bij Bits of Freedom.

Meer informatie over hoe je kunt deelnemen, en ook een aantal FAQ’s, vind je heel uitbundig hier bij HCC, maar lees ook het onderstaande nog even:

 • Check als je ingelogd bent, of je camera en microfoon inderdaad UIT staan, door het camera en microfoon symbool onderaan staat dan een schuine streep. Ja, we weten ‘t, het zou gezellig zijn als iedereen elkaar weer even kon zien, maar dit vraagt bij groepen groter dan 7 personen zoveel bandbreedte dat de voor dit doel aangeschafte extra ‘HCC Hobbynet servers’ hun taak voor deze dienst niet aan zouden kunnen. Uitlaten dus, die camera en microfoon, alsjeblieft.
 • In de zaal zou je een lezing kunnen onderbreken met een vraag, of je vinger opsteken. Dat kan nu via het ‘Handje’ en de ‘Chat knop’ met ‘Vraagwolkje’ links onderaan. Ons team houdt die oproepen en vragen in de gaten en zullen meestal direct na de pauze worden beantwoord. Als we aan een vraag niet toe komen wordt die beslist tijdens de volgende SeniorenInloop beantwoordt. Als je ervoor zorgt dat vragen herkenbaar van jou zijn, door je naam en e-mailadres te vermelden kunnen we je eventueel rechtstreeks bereiken.
 • Zorg er ook voor dat je systeem bijgewerkt is, zodat het niet juist op het moment dat de webinar begint bijgewerkt moet worden!
  En schakel screensavers of wisselende achtergronden tijdelijk uit. Die gebruiken ook bandbreedte en vertragen jouw systeem en beleving. Besef dat terugkijken of terugspoelen (nog) niet mogelijk is.
 • Tot slot: als je enthousiast bent en onze digitale omgeving nu alvast zou willen verkennen, dan kan dat en dan mag dat.
  Kopieer en plak https://wij.hcc.nl/asd-si in je Firefox of Chrome browser of App (maar liever niet op 16 juni tussen 12 en half 2) en ga even rondkijken, probeer gerust de functie van de knopjes uit.
  Met een beetje mazzel zijn wij daar toevallig ook, dan kunnen we misschien even ‘sparren’ maar als je problemen ondervindt of vragen hebt, zoals eerder gezegd HCC geeft hier een heleboel uitleg. of meld je vragen of problemen ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Misschien kunnen we die dan – ook voor de anderen – snel oplossen, oké? Oké!

Graag dus tot 16 juni en het beste gewenst, met een hartelijke groet
van het HCC!amsterdam team.

Je bereikt ons steeds via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vanwege het Caronavirus zijn alle 'fysieke bijeenkomsten' van de HCC t/m 31-08-2020 geannuleerd.

 

Maandelijkse lezingen in de Meent.
Iedere maand staat tijdens de SeniorenInloop een interessant of actueel onderwerp centraal.

Weet je dat je op https://jemeent.blogspot.nl eerder tijdens de SeniorenInloop besproken onderwerpen vindt?