40j

 Het zal niemand ontgaan zijn, HCC viert haar 40-jarig bestaan.

Dit doen we door in het hele land jubileumbijeenkomsten te organiseren waarbij de aanwezigen getrakteerd worden op een lekker kopje koffie (of thee) en een stuk taart.

Maar dat is nog niet alles, leden die tussen de 10 jaar en de 40 jaar HCC-lid zijn, worden gehuldigd met een uniek jubileumspeldje, ter ere van ( meer dan) 10, 20, 30 of 40 jaar lidmaatschap.

Tijdens deze jubileumbijeenkomsten worden op een groot aantal locaties bovendien heel interessante presentaties gegeven rond het thema ‘fotograferen met je smartphone’ , in de meeste gevallen gevolgd door een workshop waar je zelf aan de gang kan gaan met datgene wat je geleerd hebt in de presentatie.

De hcc!amsterdam houdt tijdens de jubileumbijeenkomst op dinsdag 20 februari geen presentatie 'fotograferen met je smartphone'. Ook de workshop vervalt.
Het voornemen is de presentatie tijdens onze senioreninloop op 20 maart te geven.

En er is meer: in het kader van dit jubileum organiseert de jarige vereniging een fotowedstrijd, met als thema:

40kWe laten je helemaal vrij in wat je fotografeert, als er maar “40” in voorkomt. Dus bijvoorbeeld, 40 computers op een rij, 40 kaarsen op een taart, enzovoort.

Ieder HCC-lid kan meedoen aan deze fotowedstrijd, maar er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • Deelname is alleen voor HCC-leden
  • De foto(s) moeten gemaakt zijn met een smartphone
  • Er mogen maximaal drie foto’s worden ingezonden, (minimaal) formaat, 800 x 600 pixels / JPG of PNG.
  • Inzendingen moeten zijn voorzien van naam, emailadres, merk smartphone en HCC-lidnummer. Ook een eventuele toelichting op de foto(s) mag meegestuurd worden.
  • Inzendingen kunnen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden gestuurd.
  • Inzenden kan tot zondag 1 april 2018.
  • De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 12 mei, tijdens de HCC!expo in Utrecht.

Er is een mooi prijzenpakket samengesteld, De hoofdprijs van deze fotowedstrijd is een Canon EOS camera M100 Black en een EF-M 15-45 IS STM objectief met een adviesprijs van maar liefst € 599.

De jury bestaat uit: Walter Meerbeek, Fred Baltus, Peter Nent, Frans Pansier en Erik Mulder. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Op een drukbezocht bijeenkomst van HCC!amsterdam zijn woensdagavond 17 januari de eerste stappen gezet voor de oprichting van een Amsterdamse werkgroep 3D printing. De werkgroep zal deel uitmaken van de landelijke interessegroep HCC!3D. Op de bijeenkomst was een reeks 3D-printers te zien en allerlei produkten die uit die printers waren gerold.

Dick Potharst van Multi3DPrint hield een presentatie over ontstaan, ontwikkeling en mogelijkheden van de nieuwe techniek. Een samenvatting van zijn betoog is als PDF-bestand beschikbaar. Jammer genoeg lukt het nog niet om het bestand als download vanaf deze site beschikbaar te stellen. Belangstellenden kunnen een maitje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp "3D". De tekst wordt dan per ommegaande als mail-bijlage opgestuurd.

IMG 2828

Naast de printers kwam ook Blender voor het maken van 3D-computergraphics aan de orde. David Baron vertelde over zijn ervaringen met dit gratis programma. Hier een aantal links voor een nadere kennismaking:

De website van Blender https://www.blender.org/ (hier is het programma ook te downloaden)

Starterslesjes (ook in Nederlands): www.b3d101.org

Nieuwspagina: www.blendernation.com

Goede tutorials: www.blenderguru.com, www.creativeshrimp.com, www.blenderdiplom.com

 

 

Op de senioreninloop van 19 september hebben we aandacht besteed aan onderhoud van computers, een soort verlate voorjaarsschoonmaak. Zoals gebruikelijk bij dit soort zaken: maak altijd eerst een back-up. Fysiek schoonmaken (voorzichtig!) met vochtig doekje en/of stofzuiger. Verder zijn er allerlei handige programma's.
De presentatie en syllabus zijn te downloaden van de HCC-site: https://www.hcc.nl/ → kennis → thema's → computeronderhoud (inloggen als HCC-lid is nodig).

Een paar schoonmaak-programma's:
https://www.scancircle.com/nl (complete test)
https://gparted.org/livecd.php (partitioneren harde schijf, live CD/USB)
https://www.pcdecrapifier.com/ (verwijder bloatware: probeerversies van overbodige programma's, die fabrikanten meeleveren met computers)
https://www.piriform.com/ccleaner (register schoonmaken, opruimen restbestanden)
CCleaner kwam in augustus/september in het nieuws, omdat hackers via CCleaner een achterdeurtje hadden ingebouwd, waarmee kwaadwillenden Windows zouden kunnen binnendringen. Het gaat om de 32bit-versie, die tussen 15 augustus en 12 september is gedownload. Sinds 12 september staat er een veilige versie op de site. Zie voor een uitgebreid relaas https://www.hcc.nl/kennis/1857-nieuwste-versie-windows-app-ccleaner-geïnfecteerd.

Nog een paar interessante sites:
https://maps.amsterdam.nl/ (allerlei kaarten van Amsterdam)
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/ (het stadsarchief)
https://archief.amsterdam/indexen/index.nl.html (stamboomonderzoek)
https://velehanden.nl/ (meewerken om archieven toegankelijk te maken)
http://www.helpmij.nl/ (als we het niet meer weten)

Microsoft stuurt alle gebruikers van Windows 10 de Fall Creators Update, soms Herfst Makers Update genoemd, ook bekend als versie 1709 van Windows 10. Nog niet binnen? Microsoft legt uit hoe je 'voordringt'
Nog laatste kans (tot 31 december) om Windows 7 of 8.1 toch nog gratis op te waarderen naar
Windows 10.
Wat is er nieuw?
Volgens Microsoft zelf
Volgens Tweakers
Volgens Hardware-Info
Volgens Windows Central

Hulp nodig? Veel is te vinden via Microsoft Ondersteuning:
Microsoft-ondersteuning (voor Windows, Office, OneDrive, Edge en nog veel meer)
idem (Engelstalig)
Help voor Windows
MS Download Center
Site (en boek) van Menno Schoone: SchoonePC
Of gebruik gewoon Google om informatie over bepaalde onderdelen te vinden (bijvoorbeeld Edge, zoektermen windows 10 edge)

Diverse onderdelen
Browser Edge kan via Verteller (start/stop met Win-Enter) websites, PDF-bestanden en eBooks hardop voorlezen.
Inrichting Startmenu via Instellingen → persoonlijke instellingen → start → klikken op de regel Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven kan bijvoorbeeld worden ingesteld of de Verkenner daar getoond wordt
In het Actiecentrum (rechts op taakbalk) kan onder andere gekozen worden tussen desktop- en tabletmodus. Met Tabletmodus → Schermtoetsenbord → Emoji kunnen Emoji ingevoerd worden en met enige moeite ook handgeschreven tekst.
Klik rechts op (leeg deel) taakbalk om vensters te schikken en om diverse iconen in systeemvak wel of niet zichtbaar te maken. Met de Ink-werkruimte kunnen post-it-briefjes gemaakt worden, schermnotities en heel simpele tekeningen.
Op het oog is tekenprogramma Paint met deze update verdwenen en vervangen door Paint 3D. Via Zoeken komt Paint toch tevoorschijn.

Privacy
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt Microsoft vaak zonder toestemming het computergedrag van de Windows 10-gebruikers. Zie het persbericht. Zorg dat het mee-kijken wordt beperkt. Ga naar instellingen → privacy.
Onderdeel algemeen: Alle schuifjes UIT zetten, vooral reclame
Klik op mijn gegevens beheren die in de cloud zijn opgeslagen en zet ook daar de schuifjes UIT
Onderdeel feedback en diagnose instelling op basis, schuifje diagnostische gegevens UIT
Loop ook onderdelen locatie, camera en microfoon na
maar... sommige functies werken niet meer. Zonder plaatsbepaling (locatie) geen plaatselijk weerbericht, zonder starten van apps traceren geen veel gebruikte apps meer in startmenu.

Sneltoetsen
Sneltoetsen zijn niet nieuw, wel handig. Programma's op de taakbalk kunnen bijvoorbeeld gestart worden met Win-1 t/m 9 – door de Windows-toets ingedrukt te houden in combinatie met cijfertoets,
die hun rangnummer aangeeft (Start, zoeken en taakweergave niet meetellen).
Met Win-Shift-S screenshot van te kiezen schermdeel. PrtSc voor hele scherm en Alt-PrtSc voor actieve venster. Altijd naar klembord (met Ctrl-V plakken) Met Win-PrtSc als png-bestand naar je map Afbeeldingen\Schermopnamen.

Extra bureaubladen
Je speelt een spelletje, maar als een chef nadert, wil je naar een spreadsheet kijken. Dat gaat makkelijk met een tweede bureaublad. Open het spelletje. Klik Taakweergave (naast Zoeken op taakbalk) en klik op nieuw bureaublad. Ga daarheen (klik op afbeelding), zet de spreadsheet klaar en ga naar het oorspronkelijke bureaublad. Met Win-Ctrl- → ga je maar het volgende bureaublad en met Win-Ctrl- ← naar het vorige. Voordeel: werk en privé is netjes gescheiden. Nadeel: constructie gaat verloren als de computer wordt uitgeschakeld.

Gijzelsoftware
Vanaf Fall Creators Update beschikt Windows Defender over bescherming tegen ransomware (gijzelsoftware). Zie ook Wat doe je als je slachtoffer wordt van ransomware? op de HCC-site en site No More Ransom.

Aero Snap
Aero Snap zorgt ervoor dat twee tot vier vensters efficiënt op het bureaublad gezet worden. Al aanwezig in Windows 7. Kijk hoe het werkt.

Op de senioreninloop van januari schotelde Karel Karssen ons Handige weetjes over Windows voor. Een samenvatting is als PDF-bestand beschikbaar. Jammer genoeg lukt het nog niet (er wordt aan gewerkt) om het bestand als download vanaf deze site beschikbaar te stellen. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp "weetjes". De tekst wordt dan per omgaande als mail-bijlage opgestuurd.

Hierbij een aantal interessante links.
Sneltoetsen
http://www.sneltoetsen.com/sneltoetsen_windows.html

Vreemde tekens
https://www.vreemdetekens.nl/altcodes

https://www.alt-codes.net/
http://mslog.nl/asskeycoats/asskeycoats1.html
Context Menu Tuner
http://www.computeridee.nl/downloads/productiviteit/context-menu-tuner-zet-het-contextmenu-naar-uw-eigen-hand/
AutoHotkey – zeer uitgebreid
https://autohotkey.com/
Handige Windows 10 sneltoetsen
https://support.microsoft.com/nl-nl/help/12445/windows-keyboard-shortcuts
Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Diakritisch_teken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneltoetsen_in_Word

Op de inloop kwam ook het woordenboek aan de orde
Het Woordenboek der Nederlandsche taal is een wetenschappelijk woordenboek, dat op internet gratis is te raadplegen. Het omvat de Nederlandse taal vanaf de vroege middeleeuwen (haal in zoekvenster vinkjes weg bij ONW, VMNW, MNW en WFT om geen last te hebben van oude taal en van het Fries – alleen interessant voor echte specialisten). Het WNT is niet geschikt om de juiste spelling op te zoeken. Het is geschreven in de spelling van 1864, toen het werk ter hand werd genomen.
WNT – http://gtb.inl.nl/
Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) –  hedendaagse taal, er wordt aan gewerkt, maar het is nog lang niet klaar.
Kijk voor de spelling in het Groene Boekje online onder gezag van de Nederlandse Taalunie.
Zie ook:
Genootschap Onze Taal
https://onzetaal.nl/taaladvies hun of hen
http://spelling.prisma.nl/ persé of per se