Veel presentaties, webinars of lezingen gaan vergezeld van samenvattingen. Je kan dan een bestand downloaden om alles nog eens na te lezen.
HCC-regio Amsterdam liep hier een beetje achter. De download-knop werkte niet. Soms kon worden meegelift met download via de landelijke HCC-site. Soms moesten belangstellenden een emailtje sturen om de tekst te bestellen. Ouderwets handwerk.
De download-knop op https://amsterdam.hcc.nl/downloads.html werkt inmiddels. Je moet wèl HCC-lid zijn en inloggen.
Hoe werkt het? Ga naar https://amsterdam.hcc.nl en log rechtsonder in. Kies daarna de menu-optie Downloads en klik op het bestand dat je wilt ophalen.
Momenteel is de WiFi-presentatie van de september-inloop beschikbaar. De oktober-presentatie over Windows 11 (plus syllabus) komt tegen het einde van november.
Het blog Je Meent Het. (https://jemeent.blogspot.com/) kent geen download

 

De bezoekers van de senioreninloop van oktober kregen de vraag voorgelegd of Windows 11 nu echt moet. Moeten we de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft meteen installeren en Windows 10 bij het oud vuil zetten?
Zo’n vaart loopt het niet, bleek uit de presentatie van Hans Niessen.
Alles wat onder Windows 10 werkte, werkt ook onder 11. Er kunnen aanloopproblemen zijn (Windows 11 werd begin oktober gelanceerd), maar daar wordt aan gewerkt. Grote veranderingen zijn er niet. Het maakt voor de gemiddelde gebruiker weinig uit. Wie overschakelt zal moeten wennen aan kleinigheden (zoals de taakbalk , die midden-onder staat, in plaats van links-onder).
Microsoft dwingt gebruikers ook niet om snel over te schakelen. De ondersteuning van Windows 10 loopt tot 14 oktober 2025 – dat is over vier jaar. Het is nog maar de vraag of je huidige computer zo oud wordt.
Er is dus alle tijd om af te wachten.
Intussen verzwaart Microsoft de hardware-eisen. Daarmee worden de veiligheid (tegen aanvallen via internet) en de stabiliteit (tegen een crash van het systeem) vergroot. Nieuwe computers zijn binnenkort natuurlijk allemaal van Windows 11 voorzien. Wie zijn/haar hardware wil controleren kan naar https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-11 gaan om gratis Microsoft PC Health Check op te halen. (scroll omlaag naar kopje Compatibiliteit controleren). Het ontbreken van TPM (een extra chip voor de veiligheid) maakt een computer ongeschikt voor Windows 11.
Meer veiligheid is een mooie zaak voor gebruikers en fabrikanten. Minder uiteenlopende modellen maakt het werk voor Microsoft eenvoudiger. We kunnen echter vraagtekens zetten bij het afschrijven van pak weg de helft van de huidige PC’s wereldwijd. Ook al hebben we daar vier jaar de tijd voor.
De presentatie en syllabus komen beschikbaar, maar dat duurt nog even. De HCC wil presentators van het seizoensthema in het hele land niet voor de voeten lopen. De spullen zijn in de loop van november te vinden. Log in als HCC-lid en ga naar https://www.hcc.nl/kennis/thema/4799-seizoensthema-windows-11 (helemaal onderop).

Woensdagavond schoven een aantal HCC-leden digitaal aan bij het eerste koffie-uurtje van HCC!Amsterdam. Er kwam van allerlei ter sprake, van hoogvliegende onderwerpen als drones tot aardse zaken als begrijpelijke en minder-begrijpelijke cijfers in verband met de corona-pandemie.
Hierbij enkele links:
Corona – https://www.coronalocatie.nl/
(Foto)site van Jenny Rietveld – https://jennyrietveld.nl/
Roel Tiemersma – https://roel-tiemersma.nl/360-graden-foto-s
Drones – https://drones.hcc.nl/

Dinsdag is de senioreninloop – voor het eerst in Corona-tijd – weer in De Meent gehouden. Eindelijk weer een fysieke bijeenkomst, zoals dat in het Corona-jargon is gaan heten. Helemaal ‘fysiek’ was het niet, want presentator Bart van Dijk bleef thuis en vertelde ‘digitaal’ over de moderne Wi-Fi services.
Zijn presentatie is terug te lezen op de site van HCC-Zuid-Holland. Ga naar https://zuid-holland.hcc.nl/downloads1/presentaties/131-netwerken.html en login met HCC-gebruikersnaam en wachtwoord, kies Moderne Wi-Fi services door Bart van Dijk en haal de tekst binnen door op de PDF-knop te klikken.
Verder kwam Obsidentify ter sprake, een app voor android en Apple, waarmee 22000 inheemse planten en dieren herkend kunnen worden via een foto met je smartphone. Zie https://play.google.com/store/apps/details?id=org.observation.obsidentify&hl=nl&gl=US en ook https://waarneming.nl/apps/obsidentify/
Yoshi is niet inheems: https://duiken.nl/de-waanzinnige-reis-van-een-zeeschildpad/

HCC! Friesland biedt samen met HCC! Zuid-Drenthe en HCC! Groningen een unieke presentatie aan over Komoot, een heel bijzondere navigatie app. Deze week hield Roel Tiemersma de presentatie voor de digitale senioreninloop van regio Amsterdam. Met een vijftal links (naar Youtube) kunnen belangstellenden hier de uitleg beluisteren.

Waarom Komoot en waarom wil je deze routeplanner gaan gebruiken?

In de berichtgeving wordt steeds vaker gemeld, dat we tijdens de crisis steeds meer zijn gaan wandelen en fietsen. Ook worden er routes uitgezet en zoeken we steeds vaker de natuur op.
Het gebruik van navigatiemiddelen is dan erg handig. Er zijn er veel met ook bijbehorende apparatuur. De smartphone ligt erg voor de hand.

In deze hand-outs staat de complete presentatie in vijf delen.
Deel 1: https://youtu.be/_1M0LeRugRg Aanmelden en korte uitleg wat Komoot kan.
Deel 2: https://youtu.be/h5hs7FtGSZ4 Gaat over installeren op je smartphone en je eerste route maken op je smartphone.
Deel 3: https://youtu.be/nFGnXmcgRwc Gaat over route-tips en je route maken op je PC/laptop en privacyzones rondom je huis of vakantiebestemming.
Deel 4: https://youtu.be/y7dZSrFckPQ Een route met fietsknoop.nl importeren naar Komoot.
Deel 5: https://youtu.be/Og1dD8pVWhU De Komoot-kaart gebruiken en navigatie starten en een fietscomputer van Garmin koppelen aan Komoot.

De app ‘begint’ gratis. In de kosteloze versie kan je één regio, woonplaats of vakantiebestemming bijvoorbeeld, gebruiken (een regio heeft ongeveer het formaat van een Nederlandse provincie). Meer regio’s zijn voor een eenmalig klein bedrag bij te kopen. Voor fanatieke gebruikers is er een duurdere versie met extra mogelijkheden.
Als Komoot-gebruiker kan je tochten lopen (of fietsen), die door andere gebruikers zijn uitgestippeld.

Als voorbeeld hierbij een wandeling en een fietsroute in de regio Amsterdam.
Lopen: https://www.komoot.nl/guide/892265/wandelen-rond-amsterdam
Fietsen: https://www.komoot.nl/guide/892268/fietsroutes-rond-amsterdam