Op de senioreninloop van 19 september hebben we aandacht besteed aan onderhoud van computers, een soort verlate voorjaarsschoonmaak. Zoals gebruikelijk bij dit soort zaken: maak altijd eerst een back-up. Fysiek schoonmaken (voorzichtig!) met vochtig doekje en/of stofzuiger. Verder zijn er allerlei handige programma's.
De presentatie en syllabus zijn te downloaden van de HCC-site: https://www.hcc.nl/ → kennis → thema's → computeronderhoud (inloggen als HCC-lid is nodig).

Een paar schoonmaak-programma's:
https://www.scancircle.com/nl (complete test)
https://gparted.org/livecd.php (partitioneren harde schijf, live CD/USB)
https://www.pcdecrapifier.com/ (verwijder bloatware: probeerversies van overbodige programma's, die fabrikanten meeleveren met computers)
https://www.piriform.com/ccleaner (register schoonmaken, opruimen restbestanden)
CCleaner kwam in augustus/september in het nieuws, omdat hackers via CCleaner een achterdeurtje hadden ingebouwd, waarmee kwaadwillenden Windows zouden kunnen binnendringen. Het gaat om de 32bit-versie, die tussen 15 augustus en 12 september is gedownload. Sinds 12 september staat er een veilige versie op de site. Zie voor een uitgebreid relaas https://www.hcc.nl/kennis/1857-nieuwste-versie-windows-app-ccleaner-geïnfecteerd.

Nog een paar interessante sites:
https://maps.amsterdam.nl/ (allerlei kaarten van Amsterdam)
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/ (het stadsarchief)
https://archief.amsterdam/indexen/index.nl.html (stamboomonderzoek)
https://velehanden.nl/ (meewerken om archieven toegankelijk te maken)
http://www.helpmij.nl/ (als we het niet meer weten)